Varens

Er zijn veel soorten varens die geschikt zijn voor in het aquarium.
Varens zijn makkelijke planten die langzaam groeien.
Varens dienen bevestigd te worden op een stuk hout (kienhout, wortelhout) of steen (lava, pebbles, drakensteen). Van belang is dat de wortelstok niet in de bodem geplaatst wordt omdat deze dan afsterft. De aangeboden varens zijn stekjes bestaande uit een wortelstok met minimaal 5 -10 bladeren.


MICROSORUM PTEROPUS ‘NEEDLE LEAF’

Microsorum pteropus ‘needle leaf’ is een variant van de welbekende javavaren. Net als javavaren komt de ‘needle leaf’ van oorsprong uit Zuid-Oost Azië. Door zijn unieke smalle bladeren is het een van de meest populaire planten geworden in de aquariumscene. Het heeft dezelfde behoeften als de javavaren. Deze plant dient bevestigd te worden op een stuk hout of steen. De wortels niet in de bodem steken omdat ze dan afsterven.

pH 5,5 – 7,8

temp. 18 – 27 graden


MICROSORUM PTEROPUS ‘THORS HAMMER’

Microsorum pteropus ‘Thors Hammer’ is een variant van de welbekende javavaren. De Thors Hammer is echter heel zeldzaam en echt een rariteit. De plant is vrij compact en de toppen van de bladeren zijn uniek van vorm. Deze plant doet het goed in ‘low light’ condities. Oude bladeren lijken iets wat donkerder van kleur dan jonge bladeren deze zijn fris groen van kleur.

pH 5,5 – 7,5

temp. 18 – 27 graden


MICROSORUM PTEROPUS ‘MINI TRIDENT’

Microsorum pteropus ‘mini trident’ is het kleine broertje variant van de trident. De ‘mini trident’ is echter vrij zeldzaam en echt een rariteit. De plant is vrij compact en de bladeren zijn vrij kort en smal en op het einde vertakt (5 – 10 cm lang) Deze plant doet het goed in ‘low light’ condities. Oude bladeren lijken iets wat donkerder van kleur dan jonge bladeren deze zijn fris groen van kleur.

pH 5,5 – 7,5

temp. 18 – 27 graden


BOLBITIS HEUDELOTII.

Bolbitis Heudelotii komt van oorsprong uit West-Afrika en is een prachtige varen met transparante frisgroene bladeren. De Bolbitis heudelotii wordt ook wel de waterglasvaren genoemd.

De waterglasvaren is een ideale plant voor in een garnalenbak. Deze plant dient bevestigd te worden op een stuk hout of steen. De wortels niet in de bodem steken omdat ze dan afsterven.

pH 5,5 – 7,5

temp. 18 – 27 graden


MICROSORUM PTEROPUS ‘WINDELOV’

Microsorum pteropus ‘windelov’ is een kweekvorm van de welbekende javavaren. De windelov is ‘is een kweekvorm dat ontwikkeld is ion Denemarken door de Heer Holger Windelov. De bladeren zijn frisgroen, iets lichter van kleur dan de javavaren. Aan de uiteinden zijn de balderen fijn vertakt, hetgeen een mooie uitstraling aan de plant geeft.Het heeft dezelfde behoeften als de javavaren. Deze plant dient bevestigd te worden op een stuk hout of steen. De wortels niet in de bodem steken omdat ze dan afsterven.

pH 5,5 – 7,8

temp. 18 – 27 graden


MICROSORUM PTEROPUS ‘MINI’

Microsorum pteropus ‘mini’ is het kleine broertje variant van de welbekende javavaren. De ‘mini’ is echter vrij zeldzaam en echt een rariteit. De plant is vrij compact en de bladeren zijn vrij kort en smal (5 – 10 cm lang) Deze plant doet het goed in ‘low light’ condities. Oude bladeren lijken iets wat donkerder van kleur dan jonge bladeren deze zijn fris groen van kleur.

pH 5,5 – 7,5

temp. 18 – 27 graden


BOLBITIS THAILAND.

Bolbitis Thailand is een zeldzame bolbitis soort die in Nederland vooralsnog onbekend is. Het is een langzaam groeiende bolbitis met mooie fris groene steeltjes met fijne blaadjes. Hoogte is circa 4 cm.

Aangeboden wordt een rhizoom (wortelstok) met enkele stelen.

pH 5,5 – 7,5

temp. 18 – 27 graden


BOLBITIS MINI

Bolbitis Mini is een kleine variant van de Heudeloti. Qua groeivorm is deze zeer gelijkend, alleen blijft deze een stuk kleiner wat de ‘mini’ weer zeer geschikt maakt voor een nano aquarium. De hoogte is circa 8 cm.

Deze plant dient bevestigd te worden op een stuk hout of steen. De wortels niet in de bodem steken omdat ze dan afsterven.

pH 5,5 – 7,5

temp. 18 – 27 graden


BOLBITIS BABY LEAF

Bolbitis Baby leaf is een zeldzame bolbitis soort die in Nederland vooralsnog relatief onbekend is. Het is een langzaam groeiende bolbitis met mooie fris groene steeltjes met fijne blaadjes. Vergeleken met de Bolbitis Thailand is deze net een fractie kleiner.

Hoogte is circa 3-4 cm.

Aangeboden wordt een rhizoom (wortelstok) met circa 5 stelen, zie afbeelding 3.

pH 5,5 – 7,5

temp. 18 – 27 graden