Groenten

De meeste weten dat algeters groenvoer eten, maar weten vaak niet dat andere vissoorten dit ook lusten.
Je kan er vanuit gaan dat alle tropische vissen wel wat groenvoer kunnen gebruiken, alleen de ene vissoort heeft er meer behoefte aan dan de ander. Geef ze voor een gezond en gevariëerd voedingspatroon eens een stukje komkommer te eten of een andere groentesoort.

De tropische vissen zullen in het begin niet snel reageren wanneer het voedsel in de bak wordt gedaan.
Alles wat nieuw is moeten ze leren eten en dat heeft enige tijd nodig. Ook wanneer er al eten vooraf is gegeven zullen ze minder snel naar de gezonde hap grijpen. Als ze eenmaal de weg hebben gevonden en trek krijgen beginnen ze er langzaam van te proeven. Wanneer je ze vaker groente geeft, dan zullen ze er sneller op afkomen. Leg het stuk groente telkens op dezelfde plek neer, zo kunnen je vissen er snel aan wennen. Zorg dat je het op een plek leg waar je het goed kan zien, zodat wanneer ze honger krijgen, je er een mooi schouwspel aan overhoudt!Bij een gevariëerd dieet worden de kleuren van de vissen doorgaans mooier.
Wanneer je in de groentewinkel bent geweest om al het vers bij de groenteboer te halen, dan doe je er goed aan om eerst de groente goed te wassen voordat je dit aan de vissen geeft. Nederlandse producten bevatten minder resten bestrijdingsmiddelen dan de buitenlandse producten. Om er zeker van te zijn dat er geen bestrijdingsmiddelen meer op zitten was je eerst de verse groente met water schoon. Ook kan je wanneer er aan de groente een vrij harde schil zit, die eraf schillen.

Het groenvoer kan bestaan uit:

 • Sla
 • Komkommer
 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Kool
 • Wortel
 • Spinazie
 • Spruitje
 • Courgette

Blancheren en op bodem plaatsen.
Sommige groentes zijn vaak te hard voor de vis om er direct van te kunnen knabbelen, je kan de wat hardere groentes blancheren. Door het enkele minuten te koken maak je het iets zachter. Om de groenten op de bodem te krijgen moet je het zwaarder maken. Dit kan je eenvoudig doen door een lepel er doorheen te prikken, of het vast te binden aan een steen, stuk hout of ander decoratie stuk. Gebruik nooit scherpe voorwerpen!

Buiten de groentes zijn er ook fruitstukken die je ze kan geven:

 • Banaan
 • Druiven (eerst open maken)

Het fruit eten ze alleen als het kleine stukjes zijn. Het moet zacht fruit zijn. Niet alle fruitsoorten lusten ze, het is een kwestie van uitproberen welk soort fruit gegeten word. Het kan geen kwaad om het uit te proberen, de tropische vissen snoepen ervan als ze het lekker vinden en laten het liggen als ze het niet hoeven.

Probeer er rekening mee te houden wat ze in de natuur eten én zorg voor afwisselend voedsel.
Voer niet te veel. Het is beter om drie keer een beetje te voeren, dan één keer te veel!