DIY Sproeisysteem

In vele terrariums is het handig om een sproeisysteem te installeren. Het obstakel waar de meeste mensen tegenaan lopen is de prijs van dit type systemen. ‘Speciale reptielen-accossoires leveranciers’ vragen vaak 150 tot 200 euro voor dit type systemen.

Indien je zelf een beetje handig bent, is het eenvoudig zelf een sproeisysteem te bouwen voor een stuk minder geld.

Wat heb je hier allemaal voor nodig:

– een pompje (minimaal 5 bar)
– watervoorraadbak
– vlotter
– nozzles (verneverlaars)
– waterslang
– Bevestigingsmateriaal

Het aantal bar van het pompje dat nodig is, hangt af van hoever deze het water moet vervoeren. Over het algemeen voldoet een pompje tussen de 5 en 8 bar. Deze pompjes kun je met een beetje zoeken, gewoon in electrozaken laten bestellen. Vraag of ze een esspresso-pompje kunnen bestellen. Deze zijn meestal te bestellen voor ongeveer 20 euro per stuk. Vaak is het ook mogelijk om een pompje te bestellen waar ook een doorbrandbeveiliging op zit.

Als watervoorraadbak volstaat een grotere curver of ton, varieerend van 5 tot bijvoorbeeld 25 liter. De grootte van de watervoorraadbak is naar eigen keus.

Een vlotter is in de meeste doe het zelf zaken ook voor een enkele euro te kopen. Zorg er wel voor dat je een goede vlotter neemt, zodat deze niet na verloop van de tijd plotseling kapot gaat! Je kunt bijvoorbeeld een vlotter kopen welke ook in de waterbak van een toilet geïnstalleerd is. Deze vlotter is nodig indien men een waterleiding bij het terrarium heeft en deze waterleiding aansluit op de watervoorraadbak. Dit voorkomt het droogstaan van de voorraadbak, waardoor het pompje door kan branden. Wanneer je zelf iedere dag de watervoorraadbak handmatig bij wilt vullen, vergeet niet dat je dit maar een enkele keer hoeft te vergeten en dit je pompje door laat branden en eventueel de stoppen doorslaan. Fouten maken is menselijk, dus denk niet dat dit je niet overkomt!

De nozzles kan men eventueel ook in doe het zelf zaken kopen, maar het eenvoudigste is om deze bij een gespecialiseerde reptielen accessoires zaak te kopen (via het internet te bestellen bij vele zaken). Indien meerdere nozzles gebruikt willen worden, moet men T-vorm nozzles kopen, als laatst komt er een eind nozzle (een nozzle met een bocht). Een slang om de nozzles aan het pompje te koppelen, is normalerwijze ook te koop bij de plaats waar je de nozzles koopt.

Koop kleine haakjes of andere bevestigingsmateriaal waarmee je de slang netjes aan de rand van het terrarium kan wegwerken.

Het samenbouwen van het geheel

Bevestig het pompje op de plaats waar je deze wilt hebben, koppel de slang hier aan. Voordat men de slang aankoppelt, meet man exact de afstand die nodig is tot de eerste nozzle en snijdt de slang op deze lengte af.
Trek de slang zo strak mogelijk langs de wanden van het terrarium. Indien deze los zitten, beginnen deze erg te trillen wanneer het pompje aan gaat en veroorzaken deze een redelijk hard geluid. Bevestig de eerste T-nozzle aan het einde van de slang. bevestig aan de andere uiteinde van deze nozzle een nieuw stuk slang en ga zo maar door. De laatste nozzle is een eindnozzle, dit is een nozzle met maar 1 ingang.

Bevestig alle stukken slang met genoeg bevestigingsmateriaal, zodat deze door de druk niet los gaan.

Koppel een stuk slang van het pompje naar de voorraadbak. zorg er voor dat deze slang niet zo lang is, dat deze zich aan de bodem van de waterbak vacuüm kan zuigen. Hierdoor kan het pompje doorbranden!! Zorg ervoor dat de voorraadbak afgesloten kan worden, zodat hier geen vuil in komt. Wanneer het pompje namelijk vuil mee pompt, raken de nozzles verstopt en zal het pompje zijn water niet kwijt kunnen en uiteindelijk kapot gaan. Als extra beveiliging tegen het meepompen van vuil, kan men ook zeer fijn gaas voor de slang plaatsen, dit houdt eventuele vuil tegen.

Indien men de watervoorraadbak direct aan de waterleiding aan wilt sluiten, plaats men aan de waterleiding een T-stuk. Aan deze T-stuk wordt een nieuw stuk waterleiding gekoppelt die naar de watervoorraadbak leid. Aan het eind van deze waterleiding plaats men de vlotter. Deze vlotter word in de waterbak bevestigt en zal ervoor zorgen dat deze nooit leeg komt te staan en het pompje daardoor doorbrand.

Als aansturing voor dit systeem zijn verschillende hygrometers te koop. Deze hygrometers zijn in te stellen op de minimale en maximale luchtvochtigheid. Indien de luchtvochtigheid te laag is, geeft deze stroom door waardoor het pompje gaat pompen, is de luchtvochtigheid hoog genoeg, dan laat deze geen stroom door.

Het nadeel met deze meetapparatuur, wat vele mensen ervaren, is dat deze meetapparatuur traag meet, wanneer de maximale luchtvochtigheid wordt gemeten, stijgt de luchtvochtigheid vaak nog erg ver door, doordat het pompje in die tijd veel meer water gepompt heeft als het apparaat de stijging in de luchtvochtigheid kan meten.


Onderdelen zeer goedkoop.
Banggood. ( sets tussen 5 en 12 € )


Banggood. ( Pomp tussen 18 en 21 € )