DIY Background

Snel de juiste aquarium achterwand?

De juiste achterwand maakt of breekt echt je aquarium. Reden genoeg om een juiste beslissing te nemen. Als je niet precies weet welke je moet kopen, dan raad ik je van harte de aquarium achterwand aan die ik zelf gebruik. Vooral omdat ze levensecht lijken, goede kwaliteit zijn en mijn aquarium echt een natuurlijke look geven. Een enorm verschil qua uitstraling nadat ik de achterwand had geplaatst.

Zelf je eigen aquarium achterwand maken? Een aantal tips!

Wanneer je echt iets unieks wilt hebben, en je creatieve kant wilt tonen, dan ga je natuurlijk zelf aan de slag. Bijna alles is mogelijk met de verschillende materialen die je kunt vinden.

Vergeet alleen niet deze materialen te behandelen! De meeste aquarium achterwanden worden afgewerkt met bijvoorbeeld hars om ze tegen water te beschermen.

Behandel de achterwand aquarium met hars in een goed geventileerde ruimte, of buiten. Wanneer de hars eenmaal uitgehard is, beschermt deze het water tegen de achterwand en andersom. Belangrijk te weten:

  • Tip: Bedenk je goed dat de achterwand de voorgrond bepaalt. Maak je het te licht, dan ziet het er wit uit. Maak je het heel erg donker, dan zie je niets.
  • Tip: Pas op met gaatjes. Hier kunnen algen in ontstaan. Het schoonmaken van een achterwand in je aquarium is namelijk niet gemakkelijk. Vaak door het onregelmatige oppervlak.
Voordelen van een achterwand buiten het aquarium Voordelen van een achterwand in het aquarium
Is goedkoper dan een achterwand in het aquarium Ziet er natuurlijker uit
Je hebt er nauwelijks omkijken naar, het wordt niet vies en is niet enorm aanwezig Kan de stijl en het middelpunt van je aquarium bepalen. En dat kan heel erg mooi zijn.
Het neemt geen ruimte in Geeft het aquarium meer diepte
Eenvoudig te vervangen in vergelijking met een achterwand in het aquarium zelf Biedt soms de vissen een plaats om te schuilen

Er zijn nog veel meer aquarium achterwand soorten die je kant-en-klaar aan kunt schaffen in de speciaalzaak. Vaak zijn deze rond een bepaald thema opgezet en je kunt zelf het beste inschatten welke van de varianten het beste bij jouw aquarium past. Over het algemeen moet je goed opletten met de ruimte die je beschikbaar hebt en daarnaast is ook de kleur een belangrijke factor. Je wilt immers zorgen dat je het meest kunt genieten van je vissen en planten; tegen een zwart vlak aankijken kan namelijk ook gewoon door je beeldscherm uit te zetten.

Wat heb je nodig?
Een pak piepschuim. Deze zijn verkrijgbaar in bouwwinkels zoals Gamma, Hubo, Praxis, … Voor ongeveer 10 euro heb u genoeg piepschuim om een achterwand te maken voor een terrarium van 100x50x50.
Tegellijm. Ook deze zijn verkrijgbaar in zowat alle bouwwinkels. Voor het terrarium in dit artikel is een vijftal kilo voldoende. Als u hier niet mee toekomt of u neemt liever het zekere voor het onzekere kan u natuurlijk wat meer tegellijm aanschaffen.
Siliconenkit. Gebruik transparante kit en let erop dat de kit niet door het piepschuim heen smelt. Het is aan te raden om het een keer te vragen aan een medewerker in de bouwwinkel of het op een stukje piepschuim te proberen.
Satéprikkers. Deze zijn nodig voor de piepschuim met extra stevigheid te bevestigen.
Kit. Gebruik transparante kit en let erop dat de kit niet door het piepschuim heen smelt. Het is aan te raden om het een keer te vragen aan een medewerker in de bouwwinkel of het op een stukje piepschuim te proberen.
Een stanleymes. Neem een stanleymesje dat u het handigste vindt, maar dat lang genoeg is om uw piepschuim vlot te kunnen snijden.
Zand. Er zijn verschillende soorten zand die u kan verwerken in uw terraria, maar het is ook mogelijk om verschillende soorten te combineren. Dit is afhankelijk naar uw eigen smaak.
Gasbrander. Met behulp van een gasbrander kan u gemakkelijk vervormingen in het piepschuim branden. Test het eerst op een stukje en stel de gasbrander goed af zodat u de piepschuim niet vernielt.
Kwasten. Een normaal set kwasten heeft iedereen wel in huis. Als dit niet het geval is, zijn ook deze weer verkrijgbaar in elke bouwwinkel.
Tekening. Maak ook eerst een tekening om te weten hoe u het er ongeveer wil doen uitzien.
Het begin
Het eerste waarvoor u moet zorgen is natuurlijk dat heel het terrarium ontruimd is en goed is schoon gemaakt. Als dit gebeurd is, begint u met de vormen uit de piepschuim te snijden die u wil gebruiken. Als u een soort van platform wilt hebben waar de dieren op kunnen liggen, is het aan te raden om het platform te ondersteunen met piepschuim. Dit doet u als volgt: het grootste platform, dus waar het de bedoeling is dat het reptiel op zal liggen of op loopt, bevindt zich bovenaan. Onder het platform kit u steeds kleinere piepschuimstukjes aanvast tot het volgens u stevig genoeg is. Ook kan u aan de rand van het grootste platform een steunpilaar van piepschuim bevestigen. Dit ook moet u zelf inschatten waar u dat doet en hoeveel steunpilaren u denkt nodig te zijn. Dit is een klus dat niet geschikt is om in uw huiskamer te doen aangezien het een rommelig karweitje is.

De tegellijm bevestigen
Wanneer u alle vormen en alles bevestigd heeft in het terrarium en u bent tevreden over het werk dat u heeft verricht, is het tijd om de tegellijm te bevestigen. Vaak is de tegellijm die verkocht wordt te dik om de piepschuim vlot in te smeren door middel van een kwastje. Verdun de tegellijm met water tot de tegellijm de gewenste dikte heeft aangenomen. Let er op dat u de tegellijm niet de zeer verdunt. Smeer 2 lagen tegellijm op de piepschuim en laat na elke laag 24 uur de tegellijm drogen. Het is zeer belangrijk dat u dit voldoende tijd geeft om te kunnen drogen.

Het er natuurlijk doen uitzien
U hebt de mogelijkheid om twee kleuren zand door elkaar aan te brengen. Dit kan u doen door bij laag 2 of 3 één van de twee gewenste kleuren al aan te brengen. Breng het zand aan terwijl de tegellijm nog vochtig is anders blijft het zand niet tegen de piepschuim plakken. Als u gewoon één enkele kleur wilt aanbrengen is het aan te raden om het gekozen zand te mengen met de tegellijm. Ook hier verschillen smaken en kan u proberen tot u een gewenst effect verkrijgt.

Enkele voorbeelden…