DIY : Aquarium vaas

Hoe een aquarium vaas maken?

Een tijd geleden, tijdens het bekijken van YouTube video’s over aquaria zonder filter.
Co2 toevoeging en bemesting, raakte ik geïnspireerd om een beplante vaas te maken met deze strategie.
Een vaas alleen met een lampje!?
Sceptisch als ik ben ging ik er vanuit dat dit echt niet zou kunnen.
Dit bleek onterecht want momenteel heb ik twee prachtige vazen staan.
Met aquariumplanten en bewoond door een stabiele groep garnaaltjes en slakken.
Het onderhoud van deze vazen is zo simpel dat ik me er bijna schuldig over voel!!
Er zijn (net zoals reguliere aquaria) meerdere manieren.

Bij deze vaas heb ik vals gespeeld door een klein filtertje te gebruiken! ;)

Bij deze vaas heb ik vals gespeeld door een klein filtertje te gebruiken!

Biologisch evenwicht:

Nog even de doelstelling die we willen bereiken. In een vaas of aquarium zonder filter en co2 toevoeging is het van groot belang om biologisch evenwicht te vinden. Je planten, bodem, diertjes en overig materiaal moeten dusdanig in evenwicht zijn dat deze zichzelf in stand houden. De truuc is om je vaas zo dicht mogelijk te beplanten met (snelgroeiende) planten die al in onderwatervorm zijn. Ga je voor soorten die bovenwater zijn gekweekt en hun onderwatervorm nog moeten aannemen? Dan zal je merken dat er snel een te groot overschot aan organisch afval gaat ontstaan in je vaas. Hierdoor werk je algen in de hand. De emerse (bovenwater) gekweekte planten verliezen namelijk eerst hun blad. Omdat de opstart van een vaas een delicaat proces is, is deze stap van cruciaal belang. Veel snelgroeiende waterplanten dus en eventueel een enkele plant die zijn transitie nog moet ondergaan. Voor meer informatie over emers- en submers gekweekte planten lees even de stap: Welke planten in een aquarium!

Vaas kopen:

Koop een vaas met stevig glas. Koop bijvoorbeeld geen vaas bij de Action. Deze, zo heb ik ondervonden, zijn te dun qua glas. Elke mooie vaas (minimaal 8 liter indien je garnaaltjes neemt) kan je gebruiken zolang het glas maar dik genoeg is. Bezoek eens je plaatselijke bloemist of tuincentrum. Ook je plaatselijke kringloopwinkel kan je bezoeken om voor een prikkie een leuke vaas op te duikelen. Deze hebben vaak prachtige vazen staan! Ga echt voor zekerheid qua dikte van het glas je gooit er namelijk een extra verzwaring (bodem en steen) in waardoor de druk op de glaswand toeneemt. Ik heb tot twee keer toe glasbreuk gehad (beide Action vazen). Een best waterballet kan ik je vertellen! Omdat er zoveel verschillende vazen zijn heb ik geen richtlijn qua dikte van glas. Gebruik logisch verstand.

Welke bodem voor een beplante vaas:

De bodem kan je op verschillende manieren inrichten.

Potgrond:

Er bestaat zoiets als de “Walstadt methode”. Bedacht door Diana Walstadt. Eigenlijk is dit de methode die je voor een beplante vaas volgt. Qua bodem kan je echter variëren. Deze Walstadt methode gaat uit van (biologisch) gezeefd potgrond en daaroverheen een laag aquariumzand. De tactiek is om de planten hun voeding uit de bodem te laten halen om zo de concurrentie met de algen aan te kunnen gaan. De bodem zou zeker 10 jaar mee moeten gaan. Bij deze methode hoef je geen extra plantenvoeding te gebruiken.

Aquasoil:

Aquasoil is een perfecte basis voor een beplante vaas. Wel zal je in het begin van de opstart veel moeten waterwisselen om de overtollige nutrienten en ammoniak minimaal te houden. Dit triggert namelijk algen (bruinalg). Ideaal zou zijn om onder de soil een laag lavasplit of ander poreus materiaal te gebruiken voor ideale huisvesting van de bodem bacteriën. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd maar ga ik bij een volgende vaas zeker toepassen!

Zand met crypto capsules:

Ik zelf gebruik het liefst zand met voldoende bodemcapsules in de bodem! Waarom? Bij verplaatsen van planten geeft het geen zooitje (potgrond) en het is goedkoper dan soil. Bij deze methode gebruik ik ook een klein beetje plantenvoeding om zeker te weten dat er voldoende nutriënten aanwezig zijn. Ook bij deze methode zou je lavasplit als basislaag kunnen gebruiken.

Hardscape Inrichting:

Net zoals in een aquarium kan je steen of hout gebruiken om in je vaas te plaatsen. Zorg dat je niet teveel gebruikt en ruimte over laat voor je planten om te groeien. Ik gebruik het liefst Spiderwood of een klein stukje kienhout. Zorg dat je stenen goed gewassen zijn en plaats ze zoals jij wilt. Ik gebruik het liefst Ardennerbreuksteen (budget), Seiryu steen, Grey Mountain Rock of Dragon Stone.

Mijn twee vazen op dit moment! Supermakkelijk in onderhoud, Leuk om een groepje garnaaltjes in te houden.

Mijn twee vazen op dit moment!
Supermakkelijk in onderhoud, Leuk om een groepje garnaaltjes in te houden.

 

 

 

Welke planten in de aquariumvaas?

Gebruik bij de opstart zoveel mogelijk snelgroeiende waterplanten!
Ideaal is om je snoeisel uit je aquarium te gebruiken.
Deze zijn namelijk al in hun submerse (onderwater) vorm.
Enkele goede voorbeelden zijn onder andere :

Snelgroeiers:

Heteranthera Zusterofolia

Limnophila Sessiliflora

Myrophyllum Sp. Guyana

Waterpest

Hydrocotyle Tripartita

Hoornblad

Cabomba aquatica

Rotala soorten (Wanneer deze al in onderwatervorm is)

Ludwigia soorten (Wanneer deze in onderwatervorm is)

Bacopa soorten (Wanneer in onderwatervorm)

Drijfplantjes!!! (Altijd doen!)

Traagroeiers:

Lobelia Cardinalis of mini (Wanneer in onderwatervorm)

Saggitaria Sabulete

Helanthium Tennelum (traaggroeier)

Crypto parvula (traaggroeier)

Bolbitis Heudelotti

Cognacplant

Alle soorten mossen

Leef je verder dus uit qua planten en ontdek zelf wat werkt en wat niet!
Maar bedenk dat je in de opstart zo veel mogelijk snelgroeiende submerse planten gebruikt (in onderwatervorm).
Ideaal is dus het overgebleven snoeisel uit je aquarium!
Dit doe ik ook.
Verwacht verder niet teveel van gekleurde planten.
Omdat we zwak licht gebruiken zullen deze vooral groenig blijven (maar ze groeien wel).
Indien je balans met wat meer licht gevonden kan worden zou verkleuring van bijvoorbeeld Ludwigia sp. Superred of Rotalasoorten mogelijk zijn!

Verlichting beplante vaas:

De verlichting van een beplante vaas stelt niet veel voor.
Een led lampje met een gemiddeld huispeertje is al voldoende.
Ik zelf gebruikte Ikea kantoorlampen met een 800 lumen led peertje 5000 kelvin op ongeveer 20 liter vaas.
Momenteel gebruik ik een simpel Chihiros a-serie ledbalkje van 20 centimeter voor twee vazen!
Qua verlichting is het uitzoeken wat werkt voor jou.
De meeste planten die zonder co2 toevoeging kunnen groeien prima op zwak licht.
Ze groeien alleen veel minder snel.
Omdat er zoveel verschillende soorten vazen en afmetingen zijn is het moeilijk om te adviseren wat precies werkt.
Koop wat goedkope ledpeertjes en test uit! Mocht je de vaas voor het raam willen zetten dan zou dit ook kunnen werken.
Wel heb je dan minder controle over de mate van licht.
Zorg wel dat hij niet in het volle zonlicht komt te staan.
Overdrijf je verlichting in ieder geval niet!

Welke diertjes in een beplante vaas:

Houd de richtlijnen aan die ik beschreven heb in de stap “ welke vissen in aquarium”. Een vaas is veelal te klein voor vissen. Een aquariumvaas is vaak wel geschikt voor garnaaltjes! Neem dan de Neo-Caridinia soort. Deze zijn gemakkelijk te houden. Ik zelf gebruik vooral de vuurgarnaaltjes en wildkleur. Goedkoop makkelijk en mooi. Andere soorten garnalen heb ik geen ervaring mee! Jij wel?
Gebruik zeer weinig levende have omdat er snel een overschot aan afvalstoffen ontstaat.

Onderhoud beplante vaas:

Ik pleeg wekelijks onderhoud door een sponsje langs het glas te halen aan de binnenkant en ik haal er enkele glazen water uit. Ik vul dit weer aan met kraanwater. Kost me 5 minuten van mijn tijd. Dit is mijn persoonlijke aanpak maar onderhoud bij vazen verschilt van vaas tot vaas. Omdat er een biologisch evenwicht wordt bereikt zou waterwisselen niet of nauwelijks nodig zijn. Ik ga liever voor wat zekerheid. Bekijk vooral de helderheid van je water, de groei van je planten en het gedrag van je garnaaltjes en besluit of je water ververst of niet. Daarbij voeg ik namelijk ook wel eens een klein scheutje micro plantenvoeding toe om zeker te weten dat alle sporen elementen ruim op voorraad zijn. De macro elementen laat ik over aan de garnalenpoep en het organisch afval van planten wat weer in zijn chemische basiscomponenten zal oplossen. Zo zie je maar dat er algemene richtlijnen zijn maar dat je in detail best wel je eigen draai mag geven! Mijn vazen zijn allemaal helder maar bevatten heus wel hier en daar een klein beetje alg. Dit komt waarschijnlijk omdat de balans er bijna is maar nog niet helemaal. Speel met licht, extra planten en eventueel een onderhoudsbeurtje!

Hieronder een instructievideo hoe een beplante vaas te maken. Voor de bodem heb ik dit keer wat soil en zand door elkaar gebruikt. Je zou hier dus ook een laagje potgrond (enkele centimeters) afgetopt met zand (3 centimeter) kunnen gebruiken. Ik had net mijn aquarium gesnoeid en heb Limnophila Sessiliflora, Sp. Guyana, Eleocharis mini, Cabomba Piauhysensis en Valisneria gebruikt.